Година за нама донијела је дервентској публици прилику да се упозна са писцем, сценаристом и колумнистом Владимиром Кецмановићем који је у просторијама Народне библиотеке Бранко Радичевић одржао промоцију свог новог романа ,,Кад ђаволи полете’’ при чему је представио и свој дотадашњи књижевни опус.

Завидан књижевни опус смјестио је Владимира Кецмановића међу најтиражније и најнаграђиваније писце данашњице, а исти обухавата романе ,,Садржај шупљине“, ,,Феликс“, ,,Топ је био врео“, ,,Осама“ , затим збирке приповиједака ,,Зидови који се руше“ и ,,Као у соби са огледалима“ те биографскоесеистичке књиге ,,Дас ист принцип“, ,,Два крста и једна крв“. Његовој популарности несумњиво је допринијело коауторство са Дејаном Стојиљковићем на књизи ,,Каинов ожиљак“ и трилогији ,, Немањићи“ као и рад на сценарију за филмове ,,Топ је био врео“ и ,,Непријатељ“ те за серије ,,Сенке над Балка ном“ и ,,Жигосани“.
Према ријечима самог аутора, роман ,,Кад ђаволи полете“ писао је више од године дана а исти је по свом објављивању изазвао мноштво реакција, како критике, тако и публике. Наиме, контраверзна прича прати имућног Американца Кристофера (Кеја) који усваја српског дјечака Младена (Ема) и доводи га у своју раскошну резиденцију, међутим врло брзо дјечаку постаје јасно да у рају у који је доведен постоји нешто злокобно и насилно.
Кецмановић о роману говори као о својеврсној метафори. Наиме, злостављање дјечака само је симболичан приказ једне глобалне појаве која је општеприхваћена у савременом друштву. Смјелост истраживања сложених структура и вриједности људског свијета стилски је обогаћена елементима потресне људске драме али и напетог трилера. Осим идејних метафоричних рјешења, своју актуелност роман дугује и увјерљивим ликовима који репрезентују данашњу сурову реалност док су интертекстуалне референце као и специфичан књижевни наратив у којем злостављани ћуте неке од књижевних техника које несумњиво издвајају Кецмановића као савременог писца.
За поменути роман Владимир Кецмановић је добио награду ,,Златни сунцокрет“ за најбољу књигу на српском језику у 2022. години.