Прва библиотека у Дервенти основана је 1945. године. У Библиотеку је прерасла из једне од најстаријих читаоница у бившој Босни и Херцеговини која је основана 1888. године. До 1988. године је пословала као самостална установа да би потом промијенила име у Библиотечки културни и андрагошки центар, који је у свом саставу имао радну јединицу Библиотеку као основну дјелатност, те Завичајни музеј, Дом културе, кино и образовање одраслих. У склопу Библиотечког и андрагошког центра постојала је до 1992. године, односно, до почетка ратних сукоба на просторима БиХ. У току ратних сукоба на територији општине Дервента библиотека је девастирана, а самим тим и њен књижни фонд. 

stara zgrada narodne biblioteke

Народна библиотека Бранко Радичевић Дервента основана је 11.07.1994. године и од тада, па до данас развила се у модерну библиотеку чији кљижни фонд броји 45 364  књигe. Ова грађевина потиче из аустро-угарског периода и свједочи о прошлости овог краја а својим ентеријером и екстеријером задовољава потребе модерне библиотеке и музејске дјелатности које су у њој одвијају. Архитектура је у псеудо-маурском стилу и има прелијеп изглед са укрсним контурама. Једини је објекат у Дервенти који је проглашен спомеником културе Републике Српске. Због дотрајалости објекат је реновиран. Реновирање зграде библиотеке  завршено је 2009. године.

moderna gradjevina

Након реновирања Народна библиотека је добила нови и модерни изглед, и постала је најрепрезентативниji објекат у Дервенти. Нова фасада вратила је стари сјај библиотеке и потпуно се уклопила у амбијент.