Након Шамца и Новог Сада, и пред дервентском публиком у просторијама Народне библиотеке ,,Бранко Радичевић’’ приказан је и промовисан документарни филм ,,Видовдан – нит која нас веже’’.

Филм је настао у продукцији Клуба историчара Посавине, који дјелује већ четири године и за примарни циљ има информисање младих људи о историјским чињеницама.
Сценариста Маја Видовић истиче да поменути документарни филм обухвата важне сегменте из српске националне историје од досељавања до 1918. године са нагласком на историју Срба у БиХ и на Косовску битку 1389. године коју дефинише као једну невидљиву нит која повезује све Србе.
Очекује се и својеврстан наставак овог филма, с обзиром да је краљни циљ ових младих људи серијал филмова, па би наредни дио требао приказати историју Срба од Великог рата до савременог доба.
Члан клуба је и историчар Димитрије Живановић који је ову прилику искористио да спомене и рад на издавању срејских публикација. Наиме, Клуб је издао и три броја Гласника, а чији садржај чине научни радови, рецензије књига, реферати, есеји и остало.