Монодрама „К`о камен“ ауторке Драгане Мандрапе коју изводи глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић биће одиграна у Народној библиотеци „ Бранко Радичевић“ 22. априла 2024. године у 19.00 часова.

 Ова документарна монодрама рађена је у продукцији СПКД „ Просвјета“ из Бањалуке, а доноси причу о двјема женама, мајци и кћерки, њиховим страдањима, али и снази коју су имале у тренуцима највећих искушења и страдања.

„К`о камен“ је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и o страдањима сарајевских Срба који су 1996. године напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

Љиљана Чекић је глумица Народног позоришта Републике Српске и професор на Независном универзитету у Бањој Луци. Завршила је Електротехнички факултет у Бањој Луци. Магистрирала је и докторирала на факултету Драмских умјетностиу Београду, на Катедри за теорију и историју позоришта. Објавила је три научне монографије, више научних и стручних радова. Одиграла је неколико десетина улога и добила више глумачких награда. Од 2017. године члан је Редакције за културу Енциклопедије Републике Српске.

Драгана Мандрапа рођена је 1965. године у Сарајеву.Аутор је више драмских текстова по којима је на „даске које живот значе“ поставила представе које су имале запажен успјех. Као професор-ментор освојила је бројне награде на међународним и републичким литерарним конкурсима. Као један од одабраних професора из Републике Српске у организацији Републичког педагошког завода Републике Српске и Института за проучавање Холокауста „Јад Вашем“ из Израела, похађала је Међународну школу о изучавању Холокауста „Јад Вашем“ у Јерусалиму.