Монодрама „К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана) “ ауторке Драгане Мандрапе коју изводи глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић одиграна је вечерас пред многобројном публиком у сали Народне библиотеке „ Бранко Радичевић“.

Ова документарна монодрама рађена је у продукцији СПКД „ Просвјета“ из Бањалуке, а доноси причу о двјема женама, мајци и кћерки, њиховим страдањима, али и снази коју су имале у тренуцима највећих искушења и страдања.

„К`о камен“ је прича о побијеним херцеговачким Србима 1941. и 1944. године, као и o страдањима сарајевских Срба који су 1996. године напуштали своја огњишта у истој колони са својим ископаним мртвим јунацима и одлазили у непознато.

„Ова представа жанровски припада документарној монодрами. Писана је у исповиједној форми и слика различите личности, мајку и кћерку, Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју обје показују у тренуцима када се суочавају са животним трагедијама. Гдје је застала Веленка, Драгана је продужила чувајући пламен живота“, наведено је у саопштењу СПКД „ Просвјета“.

Емотивна представа која је расплакала публику изведена је на Дан сјећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату који је посвећен сјећању на Србе, Роме, и Јевреје, страдале у злочинима током Другог свјетског рата у нацистичкој творевини Независној Држави Хрватској и окупираној Југославији.
На данашњи дан 1945. године више од 1000 заробљеника покушало је пробој из Јасеновца, али је највећи број њих убијен.

 

Монодрама  „ К`о камен“
Монодрама „ К`о камен“
Монодрама  „ К`о камен“
Монодрама „ К`о камен“
Монодрама  „ К`о камен“
Монодрама „ К`о камен“