Стево Грабовац, добитник престижне НИН-ове награде за роман „Послије забаве“ који је прошле године објавила издавачка кућа „Имприматур“ из Бањалуке, биће гост Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ 12. 02. 2024. године.

Бањалучки писац први је добитник овог престижног признања из Републике Српске, а његов први роман „ Мулат албино комарац“ прије четири године био је у најужем избору за НИН-ову награду.

Роман " Послије забаве" говори о злочину над двадесетак ромске дјеце у љето 1992. године у околини тадашњег Босанског Брода, која су убијена ради илегалне трговине људима. 

Грабовац је рекао да је роман писао дуго, можда и предуго у тишини и самоћи, те да ово признање ставља пред њега велику одговорност и част да стоји у друштву својих претходника.

На овогодишњи конкурс за НИН-ову награду пристигло је 188 романа, а у најужи избор ушли су: Владимир Пиштало(„ Песма о три света“), Владан Матијевић („Пакрац“),Срђан Срдић („Аутосекција“) и Љубомир Кораћевић (“ У земљи Фрање Јосифа“).
У роману „ Послије забаве“ читаоци ће препознати све оно што Стеву Грабовца чини јединственим регионалним писцем, а књижевно вече заказано је у 19.00 часова.