Ноћ музеја је традиционална манифестација која се у нашем граду одржава једном годишње и том приликом врата музеја за све посјетоце буду отворена до поноћи.

Током Ноћи музеја посјетиоце очекују разноврсни садржаји попут радионица за дјецу, разних изложби, предавања...
Овогодишња „Ноћ музеја“ била је у знаку изложби, а обиљежена је по девети пут у нашем граду. Посјетиоцима су представљене двије изложбе из музејског фонда наших збирки и двије гостујуће изложбе.
Ноћ музеја свечано је отворила начелник одјељења за заштиту културног насљедја Министарства просвјете и културе Републике Српске Милица Котур представљањем своје изложбе која носи назив „ Фреске у БиХ“.
Ова изложба резултат је ауторкиног дугогодишњег рада на рестаурацији и откривању старијих слојева фрескосликарства у православним манастирима и црквама на територији БиХ.

Друга гостујућа изложба коју су посјетиоци могли погледати током вечери била је изложба „Култура на фронту“ која представља културу РС-а и рад културних институција и самосталних умјетника, као културне манифестације , а обухвата период од 1992-1995 године. Ауторке ове изложбе су библиотекарке из НУБ РС Милијана Бојић и Сузана Пешић Стојановић.

Пажњу присутних привукле су двије домаће изложбе и то Етнолошка изложба дервентског краја и Изложба старе и ријетке књиге и њихови печати.
Властите изложбе су Етнолошка изложба дервентског краја и Изложба старе и ријетке књиге и њихови печати из Реферата завичајне збирке.
У оквиру Изложбе старе и ријетке књиге представљена је и најстарија књига из фонда која датира из 1819.године и писана је на француском језику. Најмладје посјетиоце током вечери забављао је кловн Жиле са својим анимацијама и шминкерка Андреа креативним осликавањем лица жељеним мотивима.
Током Ноћи Музеја зграда библитеке била је отворена за све посјетиоце од 19-23 часа.

Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја
Ноћ музеја